Nikon D800 ve D800E Detaylı Ön İnceleme

By on Şubat 26, 2013

Nikon 2008 yılında d700 ü çıkardığında çok farklı bir makine olduğu ve çok satacağı öngörülmüştü. O tarihten bu yana bekliyoruz, aslına bakarsanız d800, 2009 yılında bu yana bekleniyordu, Nikon d700 ve Canon Eos 5d Mark2 karşılaştırmalarının çoğunda Nikon d700 ‘ün megapiksel olarak çok geride kaldığı ve video özelliğinin olmamasının 5d Mark2 ‘yi çok öne çıkardığı konuşuldu. Buna rağmen bazı farklı özellikleri nedeniyle Nikon d700 de çokça tercih edilen bir gövde oldu.

Nedir Bu E Harfinin Anlamı? Neden d800E Çıktı?

Özellik sadece şurada yatıyor: Anti-aliasing filtrenin olup olmaması. Yani d800E ‘de bu filtre yok, bu filtre, özellikle tuğla,duvar, kıyafet çekimleri gibi yerlerde oluşan harelenme (moire diye geçiyor) bunun önlenmesine yarıyor, fakat bunu yenmek için uyguladığı işlem imaj kalitesini düşürüyor. Dolayısıyla AA filtre olmadığında daha keskin ve kaliteli fotoğraflar çekebiliyoruz. Çekilen fotoğrafların %80-90 ında bu gibi objelerin var olmadığını düşünürsek çok daha keskin fotoğraflar için d800E tercih edilebilir. Fakat kişisel yorumum şudur ki bu keskinliğin farkına normal bir göz zor varır, veya bunu büyük baskılarda fark edebiliriz, dolayısıyla d800 daha mantıklı bir tercih olarak görünüyor.

Bu kadar megapiksele ihtiyacımız var mı?

Nikon şimdi de bu zamana kadar çıkarılmış en yüksek megapiksel sayısıyla çıktı karşımıza; tam 36 megapiksel. Megapiksel özelliği kişiden kişiye değişmekle beraber, bu kadar megapiksele belki de %90 ımızın ihtiyacı yok. Nasıl değerlendirirseniz değerlendirin, yine de kim daha fazla özelliğe hayır diyebilir ki… Sonuç olarak daha fazla kırpma imkanı elde ediyor olacağız. Nikon, büyük ihtimalle Canon 5d Mark2 vs d700 kıyaslamasında geride kaldığı tüm özellikleri 5d Mark3 kıyaslamasında önde tamamlamak istiyor. Yani 5d Mark3 ‘ün 30 megapiksel üzeri çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu tahmin etmiş olmalılar ve böylece megapikselde tekrar yenik düşmemek için 36 megapiksel gibi müthiş bir rakamla karşımızdalar. Fazla megapiksel tabi ki yanında daha fazla alan gereksinimi oluşturuyor. Gelişen teknolojiyle beraber bilgisayarların hard disk kapasitelerinin artması ve harici hard disklerin de ucuzlaması bu noktada artık bize engel olmayacak derecede gelişmiş durumda.

 

Expeed3 İşlemci

Artan megapiksel makineye tabi ki yükleme yapıyor ve bu yükü azaltmak için daha hızlı işlemci kullanılıyor. Expeed3 ile bu sorun aşılmış durumda. Expeed2 ‘ye göre çok daha hızlı olan işlemci Full HD videolarda sorunsuz çekim yapabilmenize yardımcı olacak.

expeed3 300x234 Nikon D800 ve D800E Detaylı Ön İnceleme

%100 vizör görüş alanı

Nikon d700 ‘de %95 vizör görüş alanı vardı ve şimdi artık tamamını görebiliyoruz. Yani artık vizörden gördüğümüzle fotoğrafta oluşan görüntü aynı olacak.

51-nokta AF ve Yüz tanıma özelliği

Nikon d700 ‘de de var olan 51 noktadan netleme özelliği geliştirilerek eklenmiş durumda. Nikon zaten bu noktada bir adım öndeydi, bu devam edecek gibi görünüyor. Yanına da yüz tanıma özelliği eklenmiş durumda, bu özellikle makineyi otomatik modlarda kullanmayı sevenler veya yeni başlayanlar için biçilmiş kaftan.

ISO: LO 50, 100-6400, High-2 25,600

ISO konusunda zaten fullframe (FX) sensörlerin başarısı crop sensörlerle karşılaştırılmayacak şekilde iyidir. Nikon d700 kullanıcısı olarak şunu söyleyebilirim ki, ISO 5000 de bile tatmin edici sonuç alabiliyordunuz. Nikon d800 ‘de megapikselin aşırı artmış olması bu noktada bir dezavantaj oluşturacak mı, bunu hep beraber göreceğiz. Ama 2008 ‘den bu yana sensörde mutlaka gelişmeler yapılmış olmalıdır diye düşünüyorum.

nikon d800 full frame camera specs 8 300x215 Nikon D800 ve D800E Detaylı Ön İnceleme

3.2-inch ekran, 910,000 piksel

Nikon d700 ‘de 3″ ekran vardı, çok az da olsa genişletilmiş bir ekran var d800 ‘de. Zaten ekran konusunda çok büyük sıkıntı yoktu, sonuç olarak kullanışlılık açısından bazı butonlar olması gerektiği için ekran da daha fazla genişletilebilir durumda değil, makine gövdesinin de daha fazla büyütülmesinin mantıklı olmayacağından ekran boyutlarının buralarda kalması normaldir diye düşünüyorum.

USB 3.0

Nikon d800 bu özelliğe sahip olmasıyla da büyük iş yapmış gibi görünüyor. USB 3.0 ‘ın getirdiği daha hızlı transfer özelliği özellikle yüksek kapasiteli kartlarla çalışanların çok işine yarayacak. Gerçekte pek öyle olmasa da kağıt üzerinde 10 kat daha hızlı olduğunu da belirtelim.

4fps sürekli çekim, DX modda 5fps sürekli çekim, yeni MB-D12 grip ile ise 6fps sürekli çekim imkanı.

Normal fullframe olarak 4fps sürekli çekim imkanı var. Cropta bu değer artıyor ve klasik olarak Nikon grip kullanıldığında biraz daha artıyor. Normal seviyede bir kullanıcıya yetecek düzeyde. Daha hızlısını arıyorsanız Nikon d4 düşünmelisiniz.

Video: 1080p @ 24, 25, 30; 720p @ 60, 30, 25, 24

Nikon d700 ‘ün en çok eleştirilen özelliklerden biri olan video özelliği, d800 ‘de en iyi şekilde gelmiş. Zaten ürün videolarında “I am cinematic” şeklinde duyuruluyor ve çok iddialı şekilde geliyor. Ayrıca time-lapse modu eklenmiş, bu modu kullanarak makineyi ayarlayabilir ve zamanlanmış şekilde fotoğraflar çekebilirsiniz.

Çok hızlı açılma süresi ve deklanşör gecikmesi süresi

0.12 saniyede çekime hazır hale gelme süresi ve 0.042 saniye deklanşör gecikmesi ile D4 kadar hızlı zamanlarda çekim yapabiliyorsunuz.

200000 kare perde garantisi

Nikon d700 ‘de 150000 kare olan perde garantisi, 200000e yükseltilmiş durumda. Özellikle Türkiye ‘deki alım satım sitelerinde fazlaca  dikkat edilen bu konu yurtdışında çok önemsenmese de yine de garantinin artmış olması önemli bir özellik.

1 CF, 1 SD kart girişi

Nikon d7000 ‘de olduğu gibi Nikon d800 ‘de de 2 kart giriş yeri var. Bu şekilde iki kartın da kullanımı uygun hale gelmiş oluyor. En güzel özelliklerden birisi ise istediğinizde RAW ‘ları bir karta JPEG ‘leri diğer karta alabiliyor oluşunuz.

Gövdedeki Değişiklikler

Gövdeye göz attığımızda d700 ‘e göre farklılıklar olduğunu görüyoruz. Sol üstteki kalite – beyaz ayarı- iso 3lüsünün yanına 4. olarak basamaklama butonu eklenmiş. Bunun yanında arka tarafına ise “Picture Control” butonu eklenmiş ve bu sayede fotoğraflarınızın görünümlerini değiştirebilirsiniz, live view özelliğini kullanırken de bu ayarların video ve fotoğraflarınızı ne şekilde değiştirdiğini görebilirsiniz.

HDR Özelliği

nikon d800, deklanşöre bir basışta 2 farklı pozlama değerinde fotoğraf çekebiliyor. Kamera bunu daha sonra tek bir fotoğraf haline getiriyor ve dinamik aralığı en iyi şekilde yansıtıyor. Pozlama aralıkları ise tabi ki değiştirilebiliyor.

Canlı İzleme (Live view) modunda denge Görünümü

Live view modunda ekranda oluşan dikey ve yatay çizgiler sayesinde ufuk çizgisi gibi yerlere hizalayarak doğru dengeyi bulabilirsiniz.

Sonuç

Nikon d800, şu anda alınabilecek en iyi makinelerden biri. Türkiye ‘ye Mart- Nisan ayları içerisinde geleceğini ön görebiliriz. 36 megapiksel çok kişi için çok fazla olsa da, özellikle teknoloji severler ve en yeni çıkanı kullanmak isteyenler için harika bir özellik. Ayrıca Nikon ‘un genel özelliği olan manuel lensleriyle uyum da onu bir adım öne çıkarıyor. Aynı zamanda DX format lensleri gövdeye taktığınızda makine DX formatına geçiyor ve o formatta çekim yapabiliyor. D800, 3000$, D800E ise 3300$ fiyatlarına çıktı, arada 300 dolar fark var, bu farkın değerlendirilmesi tabi ki sizlere ait ama AA filtrenin çok büyük olmayan fotoğraf çözünürlüklerinde çok önemli olmayacağını söyleyebiliriz, dolayısıyla d800 daha önde gibi görünüyor. Sonuç olarak Nikon d800 çok kaliteli fotoğraflar elde edebileceğiniz, hem hobi, hem de profesyonel olarak kullanabileceğiniz harika bir makine….

 

About murat karaca

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir