Sony Alpha sistemine yakın bakış

By on Mart 19, 2013

Bu yazımızla aşağıdaki soruların cevaplarını öğrenmiş olacaksınız.

  • Alpha ismi nereden gelmektedir?
  • Sony’nin Alpha serisi gövdeleri nelerdir?
  • Sony Alpha sisteminin lens yelpazesi yeterli mi?
  • Sony Alpha sisteminde flaş seçenekleri nasıl??

 

Sony Alpha SistemiSony Alpha Sistemi

Sony α ya da daha yazım dostu haliyle Sony Alpha, Sony’nin 5 Haziran 2006′da tanıttığı DSLR ailesinin ismi. Kompakt ve DSLR- benzeri fotoğraf makineleri ile tanıdığınız Sony’nin üç yıllık DSLR geçmişi, sektörün ağır toplarına göre az gelebilir ama bilmelisiniz ki Sony DSLR üretimine birdenbire başlamadı; kağıt üstünde görünen üç yıldan çok daha fazlası var.

Konica Minolta Maxxum 7DKonica Minolta Maxxum 7D

Sony, DSLR pazarına Temmuz 20o5′de Konica Minolta ortaklığı ile girdi. Bu ortaklığın öncesinde, 2004 sonlarında Konica Minolta başarılı filmli gövdesi Dynax/Maxxum 7′nin yapısını kullanan ilk DSLR modeli olan Dynax/Maxxum 7D ile pazara giriş yapmıştı. Bu modelin en önemli özelliği DSLR’de ilk defa algılayıcı tabanlı titreşim engelleme sistemini kullanıyor olması idi*. Temmuz 2005′de aynı algılayıcı ve titreşim engelleme sistemini kullanan, Nikon D50 ve Canon EOS 350D’ye rakip olacak daha ucuz model olarak Dynax/Maxxum 5D duyuruldu.

*O sırada Canon ve Nikon lens tabanlı titreşim engelleme sistemine sahipti. Canon, IS adını verdiği sistemini ilk defa 1995 yılında Canon EF 75-300mm f:4-5.6 II IS modelinde kullandı. Nikon ise sistemine VR adını verdi ve ilk defa 2001 yılında Nikon AF VR Zoom-Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6 ED modelinde kullandı. Günümüzde IS ve VR sistemleri en ucuz kit lenslerde bile kullanılmakta ama bu özellikten yoksun lensler de mevcut.

Konica Minolta firmasını oluşturan Konica ve Minolta ayrı ayrı da oldukça köklü geçmişe sahip firmalardı (Konica: 1873-2003, Minolta: 1928-2003). Rekabetin zorlaştığı SLR pazarında 2003 yılında iki firma birleşerek Konica Minolta markasını oluşturdular ve 2004 yılında Konica Minolta olarak ilk DSLR modelini çıkardılar. Nikon ve Canon sırasıyla 1999 ve 2000 yıllarında bu pazara girmiş ve dijitale geçmek isteyen fotoğrafçılara çoktan sistem değiştirtmişlerdi bile. 2005′te yapılan Sony ortaklığı da istenen konuma gelmekte yeterli olmadı ve yüksek miktarda zarar edilmesi nedeniyle 19 Ocak 2006′da Konica Minolta kamera sektöründen çekildiğini duyurdu. SLR kamera operasyonu 30 Eylül 2006′da Sony’ye geçti ve Sony, Minolta AF lenslerle uyumlu DSLR üretimine Konica Minolta’nın Alpha kafasını kullanarak devam etti.

Sony Alpha 100Sony Alpha 100

Sony’nin ürettiği ilk DSLR modeli Temmuz 2006′da duyrulan α100 oldu. Görünüş olarak Maxxum 5D modeline oldukça benzeyen Alpha 100, 10.2MP’lik CCD algılayıcıya sahipti ve Konica Minolta’nın AS (Anti Shake) isimli titreşim engelleme sistemini Super SteadyShot adı ile gövdesinde barındırmaktaydı. 2005′deki ortaklıkla zaten Konica Minolta’dan AF, poz ölçümü ve AS teknolojisi gelirken, Sony’den algılayıcı, elektronik ve pil teknolojilerinin gelmesi öngörülüyordu. Alanında yetkin iki firmanın teknolojik ortaklığı elbette yararlı olmuştu. Alpha 100′de kullanılan CCD, resmi olarak açıklanmasa da muhtemelen Nikon D200′de kullanılan CCD ile benzerdi çünkü Nikon CCD algılayıcılarını Sony’den temin etmekteydi*.

*Nikon-Sony ortaklığı günümüzde de aynen devam etmektedir. Sony Alpha 700 ile Nikon D300, Sony A900/850 ile Nikon D3X benzer algılayıcı kullanmaktadır. Nikon algılaycılarının bire bir aynı olmadığını açıkalamaktadır. Algılayıcıdan gelen veriler firmaların kendi işlemcilerinde farklı yorumlandığı için farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır ama işlemcilerin ne kadar benzer olduğunu tam olarak bilme imkanız yok.

Sony’nin kullandığı BIONZ işlemcisi Canon ve Nikon’un yeni modellerinde yer verdiği dinamik aralık genişletme özelliğini (Dynamic Range Optimization) 2006 yılında sunmaktaydı. Sony gövdesini ilk defa eline alan kullanıcıların, özellikle de diğer markaların kullanıcılarının, garipsediği, Minolta SLR sahiplerinin ise alışık olduğu gözün bakaca yaklaştırılması ile başlayan AF sistemine ‘Eye Start AF’ sahip ilk gövde de Alpha 100 oldu (mevcut gövdelerde menüden kapatılabiliyor).

Sony’yi Canon ve Nikon’un yanında üçüncü büyük DSLR üreticisi olmasında Sony’nin elektronik alanındaki tecrübesi ve bilgisinin yanı sıra yüksek mali gücü ve Konica Minolta’dan devraldığı köklü geçmiş yadsınamaz. Sony’nin de bu pazarda oldukça ciddi olduğu üç yıl içinde oniki model çıkarmış olmasından belli. Zaten şu an yedi DSLR modeli ile en çok modele sahip, ilk üç DSLR üreticisinden biri olan Sony, Alpha 900 modeli ile tam kare algılayıcıya sahip gövdesi olan üçüncü marka oldu.

About murat karaca

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir