Diyoptri Nedir, Ne İşe Yarar?

By on Şubat 26, 2013

Amatör fotoğrafçılığa başlayan her birey, fotoğrafın nasıl çekileceğinden ziyade, öncelik olarak makinesine nasıl hükmedebilir kavramını
benimsemelidir. Çünkü hangi şartlar altında ne şekilde konumlanacağı, duruşu, açısı ve doğru ayarları gerçekleştirebilen kişi; bir adım önde olacaktır.

İstisnai durumlar haricinde (pan tekniği, siyah-beyaz bazı fotoğraflardaki flulaşmalar) fotoğrafın net olması; temel olarak benimsenip, oluşturacağımız fotoğraf karesinde netliğe azami özen göstermeliyiz. İşte gözümüz ile vizörün (makinemiz üzerinde LCD ekran haricinde görüntüyü oluşturmamıza yarayan bakaç) buluştuğu bu noktada netliği ayarlamamızı sağlayacak olan mekanik aksama “diyoptri“, bu ayarı düzgün gerçekleştirme işine de “diyoptri ayarı yapmak” diyebiliriz.

 

Peki nereden ve ne şekilde bu ayarı yapacağız?

Diyoptri ayarı; vizör içerisinde bulunan optik elemanı hareket ettirdiğinden ayarlamayı, vizör lastiğinin sağ kısmına konuşlandırılmış olan minik kadran (tırtıklı minik çark) kullanılarak yapılmaktadır.

Ne zaman diyoptri ayarı yapacağız? Gerekli mi?

Gözlük ile fotoğraf çekmekten sıkılıyorsanız ve görme işlevini düzgün gerçekleştirmek için mecburen gözlük kullanıyorsanız ve “ben bu kareyi keşke gözlüğümü kullanmadan da net çekebilseydim” diyorsanız eğer; diyoptri ayarı burada kurtarıcımız oluyor. Gözlüksüz konumdayken vizörden baktığınızda, flu bir görüntü ile karşılaşırsınız. Fakat diyoptri ayar tekerleğini sağ veya sol konuma çevirdiğinizde, cam gibi bir görüntü sizi bekliyor olacaktır.

Fabrika çıkışında üretici tarafından diyoptri ayarı, normal görüş açısına göre ayarlanmış olarak gelmektedir. Yani gözümüz ekstra bir araçsız (lens, gözlük) ise herhangi bir ayar yapmak söz konusu değildir. Fakat gözlük kullanıyor ve gözlüksüz de net görerek fotoğraf çekmek istiyorsanız,yukarıda belirttiğimiz hususları gerçekleştirmeniz kurtarıcı olacaktır.

Diyoptri ayarı esnasında objektifin ön kapağının açık olması, netlemeyi otomatik kullanıyorsanız objektif üzerinde bulunan AF&MF anahtarının AF konumunda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bununla beraber gözlüksüz yaptığınız ayar; gözlüğünüzü taktığınızdan sonra araya giren camdan dolayı flulaşacağından, tekrar diyoptri ayarı yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

 

Kaynak : Murat Örnek

About murat karaca

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir